In dit artikel beschrijven de auteurs het belang van beeldopnames bij het ontwikkelen van leraargedrag en de afstemming hiervan op de onderwijsbehoeften van de leerlingen/studenten. Gebruikmaking van beeldopnames van de leraar in zijn of haar onderwijssituatie bij coaching en reflectie blijkt zeer waardevol en effectief hierbij te zijn. Al jaren zijn er verschillende methoden en manieren ontwikkeld om video in te zetten bij professionalisering van aanstaande – en ervaren leraren.
Beter passend en dan weer naar school…
Wat gebeurt er met leerlingen die niet meer naar school willen of kunnen als gevolg van hun sociaal emotionele problematiek of gewoon het niet meer zien zitten op school en ‘thuiszitter’ zijn geworden? Remediaal is op bezoek bij Somnium in Geleen waar Niels Reinders (Bestuurder), Harry Lenoire (Trajectbegeleider) en Hugo Voortman (Leidinggevende) een antwoord geven op deze vraag en tevens inzicht geven in hun manier van werken met jeugdigen, waarbij het onderwijs een belangrijke rol kan spelen.
Recensie: Wegwijs in dyslexie en dyscalculie – Handleiding
“Afgelopen jaar verscheen van de hand van Jojanneke van de Beek, Martine Mönch, Sylke Toll en Hans van Luit een publicatie met de titel ‘Wegwijs in dyslexie en dyscalculie’
Het gaat hier om een behandelprotocol, in de vorm van een training die erop gericht is om leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs (groep 6, 7 en 8 – minimale leeftijd 8 jaar) en de onderbouw van het voortgezet onderwijs (leerjaar 1, 2 of 3 – maximale leeftijd 16 jaar) bij wie sprake is van dyscalculie en/of dyslexie beter te leren omgaan met hun leerstoornis.”
Nieuwsbrief Jeugd
Elke week wordt door het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) een digitale nieuwsbrief uitgegeven. Het NJi noemt zich-zelf een nationaal kenniscentrum dat actuele kennis over opgroeien verzamelt, verrijkt, duidt en deelt. Zij brengen kennis onder de aandacht en helpen om die kennis toe te passen. Het NJi omschrijft op haar site de inhoud van de nieuwsbrief als betrouwbare, vakgerichte en actuele infor-matie voor alle professionals en beleidsmedewerkers in het jeugdveld. Wij kunnen dit alleen maar onderschrijven.
Interview: Onwetend zijn helpt!
Leerlingbegeleiding in het voortgezet onderwijs is gericht op het begeleiden van leerlingen die ondersteuning nodig hebben bij hun ontwikkeling op sociaal, emotioneel en cognitief gebied. We kunnen hierbij denken aan leerlingen die als gevolg van uiteenlopende oorzaken de motivatie voor school en leren zijn verloren of die te vaak betrokken zijn bij conflicten met medeleerlingen en docenten. Deze begeleiding wordt gegeven door een leerlingbegeleider. Remediaal is in gesprek met de leerlingbegeleider Matthijs Sterk om van hem te horen wat hij belangrijk vindt bij leerlingbegeleiding en waarom contextuele leerlingbegeleiding hem zo aanspreekt.
- 1
- 2
- 3
- …
- 9
- Volgende »