In het onderwijsveld bestaat enige verwarring over de begrippen rekenbeleid en -protocol en gebruikt men deze begrippen als synoniem of juist verschillend van elkaar. Onder rekenbeleid verstaan wij “het structureel en strategisch aanpassen van de onderwijspraktijk aan de rekenbehoeften van de leerlingen met als doel om de rekenontwikkeling van de leerlingen positief te beïnvloeden en daarmee de rekenresultaten op schoolniveau, groepsniveau en individueel niveau te verbeteren”.
Drieslagmodel in het rekenonderwijs in het vo
Leerlingen dienen dus te leren probleemoplossend te denken en te handelen. Daarbij is het nodig dat ze strategisch kunnen denken en handelen. In het rekenonderwijs helpt het drieslagmodel de docent om dit probleemoplossend handelen te analyseren, te ondersteunen en te begeleiden. Daarbij kan het aanwijzingen bieden voor het didactisch handelen van de docent.
Lezen in het digitale tijdperk
Op 10 december 2020 vond het Wetenschappelijk Congres van de Stichting Lezen plaats. De titel luidde: De nieuwe Lezer in het digitale tijdperk. REMEDIAAL woonde een aantal sessies bij en doet hier verslag.
Conclusies
Conclusies bij dit nummer over lezen
Leesvaardigheid in het vo: de praktijk
Arjan Krijgsman en Frans van den Heuvel hadden op 9 februari 2021 een gesprek met de leden van de Werkgroep Leesbeleid van de scholen van Parmant Scholen in Eindhoven. Aan het gesprek namen deel Pieter Gerrits, Kelly van Iersel, Roeki Hofman, Roel van Es (Aloysius De Roosten, vmbo-t), Corinne Sebregts (rector), Annemie Klomp (mediathecaris Sint-Joriscollege), Erwin Pijl (Praktijkschool Eindhoven), Marieke Valks (Helder havo/vwo), en Fanny Gijsbers (mediacoach Bibliotheek Eindhoven).