Leerlingen dienen dus te leren probleemoplossend te denken en te handelen. Daarbij is het nodig dat ze strategisch kunnen denken en handelen. In het rekenonderwijs helpt het drieslagmodel de docent om dit probleemoplossend handelen te analyseren, te ondersteunen en te begeleiden. Daarbij kan het aanwijzingen bieden voor het didactisch handelen van de docent.
Rekenonderwijs vormgeven in het V(S)O
Toen in 2007 het onderwijsveld en het bedrijfsleven de noodklok luidden over de taal- en rekenvaardigheden van leerlingen ging de commissie Meijerink aan de slag om te komen tot een doorlopende leerlijn voor taal en rekenen. Het uiteindelijke resultaat was dat sinds 1 augustus 2010 deze referentieniveaus een wettelijke status hebben. Scholen zijn, met deze referen-tieniveaus in de hand, gaan werken aan het implementeren van de rekentoets.
SWPBS: Responsiveness to Intervention
Hoe kan een leraar ervoor zorgen dat leerlingen gedegen en goed onderwijs krijgen dat aansluit bij hun onder-wijsbehoeftes? En hoe weten we of wat we doen ook echt werkt? Anders gezegd: ‘doen we het goede?’ De werkwijze Responsiveness to Intervention RtI heeft in de Verenigde Staten laten zien op deze vragen een antwoord te kunnen geven. Kan het ook in het Nederlandse onderwijs een meer-waarde zijn?
Recensie: Dit is Dyscalculie: Achtergrond en aanpak
Recensie: Dit is Dyscalculie. Achtergrond en aanpak, van Hans van Luit