Met wat voor soort rekenen-wiskunde ISK-leerlingen het meest gebaat zijn is een complexe vraag. En wat daarvan haalbaar is in de immense diversiteit in het ISK-onderwijs maakt die vraag nog complexer. Het omgaan met die complexiteit is de dagelijkse praktijk voor docenten die reken-wiskunde geven aan ISK-leerlingen. Dat verdient een groot respect. Vooral omdat het ook vaak gaat om kwetsbare leerlingen. Naast eten, onderdak en veiligheid, is onderwijs toch het allerbelangrijkste dat je kinderen kunt bieden. Het is voor hun ontwikkeling en verdere leven essentieel.
Als inspiratie voor het vormgeven van passend reken-wiskundeonderwijs laat de auteur enkele ontwikkelingen in het reken-wiskundeonderwijs de revue passeren, en ook uitgebreider staat hij stil bij de verschillende rollen die taal speelt in het huidige reken-wiskundeonderwijs.
Gouden kans voor rekenen in het mbo
In september 2022 starten instromende mbo studenten aan een opleiding waarin rekenen als een verplicht onderdeel is opgenomen in de exameneisen. Het vak rekenen moet worden afgesloten met een instellingsexamen. Waarschijnlijk zal er een slaag-zakregeling volgen waarbij minimaal een 5 gehaald moet worden. Alhoewel er een terechte zorg is over wat dit nu precies betekent voor zwakke leerlingen is het voor veel docenten in het mbo een opluchting dat er nu eindelijk helderheid is over de verplichting en dat er een rekenprogramma ligt dat recht doet aan de specifieke mbo populatie.
Een Europees raamwerk voor gecijferdheid
De ontwikkelingen op gebied van technologie doen een steeds groter beroep op geletterdheid, gecijferdheid en digitale vaardigheid. Het onderwerp laaggeletterdheid staat al lang op de lijst van zorg, maar de aandacht voor gecijferdheid komt pas sinds de laatste jaren op gang. Ook het belang van digitale vaardigheid staat hoog op de lijst van zorg. Dit heeft direct consequenties voor het maatschappelijk leven, werk en de economie.